Vår historie og livsarv

Statsbuene:

Statsbuene ble bygd i 1923 på statsgrunn. Den norske stat bygde disse som et boligkvarter for fiskerne, som måtte bo mange måneder hjemmefra, spesielt under skreisesongen mellom januar og april. Etter renovering i original stil, finnes det i dag 18 rorbu-leiligheter med 80 sengeplasser. "Havørn", "Alken", "Måken" heter eksempelvis rorbuene som står på påler i havet - alle ulike og med forskjellig stil. Selv om det allerede er vakkert i lyset fra midnattsolen, er det i vintermørket at stedets autentiske atmosfære virkelig viser seg. Mens sjøen slår mot moloen, får fantasien vinger og tar oss på en reise tilbake til lofotfiskerens harde liv for hundre år siden.

 

Tyskhella:

Er plassert midt i Kabelvåg, og er et veldig gammelt navn. Der hvor Stensvoldbruket nå ligger, var den gamle brygga og pakkhuset Altona. Dit kom båtene for å laste og losse. Før havna i Kabelvåg ble mudret, var det fjære langt utover i havna. Båtene ankret opp i den lille vika mellom Altona og Tyskhella. Denne vika fikk dermed navnet «Kremmervika» og i området rundt Altona vokste det første Torvet i Kabelvåg frem. Haugen bak Hospitset het på 1700-tallet og langt utover 1800-tallet Tyskhellhaugen eller Kræmmervig­haugen. De navnene som er kjent i dag, Gløshaugen og Brygghaugen er nye navn. Opprinnelig var altså Tyskhella hele området fra Stensvoldbruket og ned til Snekkeri fabrikken.

Hva kommer navnet Tyskhella av? Ordet helle er i følge Tanums rettskrivningsordbok «flat steinskive, bergflate». På 1660-tallet kom det en mann ved navn Johan Lange til Kabelvåg. Vi finner ham første gang i sogneprestens manntall fra 1666 og i lensregneskapet fra 1667. Men i lensregneskapet omtales han som Johan (noen ganger Johannes) Thysch fordi han kom fra Tyskland.

Etter hvert fikk han flere rorbuer. Når vi ser på de eldste bildene fra Kabelvåg, fra 1867, vil vi se at det var veldig mange rorbuer på Tyskhella og at området var en stor bergflate. Vi har all grunn til å tro at det har stått rorbuer på Tyskhella helt tilbake på 1600-tallet. Og når vi da vet at Johan Tysk bodde sentralt i Kabelvåg og leide ut rorbuer til fremmede fiskere, da skulle vel navnet Tyskhella være greit. Det har altså stått rorbuer på Tyskhella gjennom flere hundre år. Under storbrannen 26. juni 1879 brant mange rorbuer, og det samme skjedde ved brannen 15. juli 1883, men rorbuene ble alltid bygd opp igjen.

Den dag i dag er det utleie av rorbuer på Tyskhella, nærmere beskrevet som Rorbu-leiligheter, driftet i samme vertskapelige ånd som i fordums tider.

 

Sandvika Fjord –og Sjøhus camping:

ble etablert i 1970 av Markus og Edny Normann, og er en av de eldste Fjord –og Sjøhuscampinger i Lofotregionen. I 1996, overlot de denne juvelen til deres sønn, Helge Normann. Sandvika ligger i et område med fantastisk naturlig skjønnhet, med Vestfjorden, "Lofotens spiskammers", og den mektige fjellformasjonen Vågakaillen som nærmeste nabo.

Etter 37 år med hardt arbeid, er dagens Sandvika Fjord – og Sjøhuscamping blitt en ekte perle. Man har jobbet fram 16 moderne hytter, 10 rorbu leieligheters og 2 rorbuer, alle med kjøkken, dusj og toalett. Foruten om 3 hytter med kjøkken og toalett, så er resterende hytter utstyrt med dusj i tillegg til kjøkken og toalett. I hyttene og i rorbu leilighetene kan vi tilby overnatting til 90 personer. Vi kan også tilby 120 plasser for campingvogn og bobiler, komplett med elektriske tilkoblinger, i tilegg til dette, har vi 40 populære teltplasser.